Η ξενάγηση είναι ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο!

0090 532-498-68-17 - Professional Tourist Guide Greek & English

HomeΛίγα λόγια για την ΤουρκίαΞεναγηση στην ΚωνσταντινουποληΛίγα λόγια για την Τουρκία

Λίγα λόγια για την Τουρκία

Η Τουρκία είναι ένας παράδεισος ήλιου, θάλασσας, βουνών και λιμνών που προσφέρουν στον ταξιδιώτη μια ευκαιρία διαφυγής από την ρουτίνα της καθημερινής ζωής. Την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου τα περισσότερα μέρη της Τουρκίας έχουν το ιδανικό κλίμα, τέλειο είτε για χαλάρωση στις αμμουδερές παραλίες, είτε για να απολαύσεις τη γαλήνη των βουνών και των λιμνών. Η Τουρκία έχει ένα λαμπρό παρελθόν και είναι τόπος με ιστορικούς θησαυρούς από 13 σπουδαίους πολιτισμούς εδώ και 10.000 χρόνια. Ακόμη και αν περάσεις ένα μικρό διάστημα στην Τουρκία, θα γνωρίσεις ένα μεγάλο κομμάτι του σημαντικού αυτού παρελθόντος. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μια επίσκεψη δεν είναι ποτέ αρκετή και θα θέλετε να επιστρέψετε για να ανακαλύψετε καινούρια θαυμάσια μέρη. Όλα αυτά τα μέρη παρά των διαφορών τους έχουν ένα κοινό: τους φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους αυτής της μοναδικής χώρας.

 

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η Τουρκία έχει έκταση 814.573 τ. χλμ. Η ευρωπαϊκή και η ασιατική περιοχή χωρίζονται από το κανάλι του Βοσπόρου, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια. Η Ανατολία είναι ένα ψηλό οροπέδιο που υψώνεται προοδευτικά προς την ανατολή, διαχωρίζεται από πεδιάδες και 15 ποτάμια, συμπεριλαμβανομένων και των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Υπάρχουν πολυάριθμες λίμνες τόσο μεγάλες σαν θάλασσα όπως η λίμνη Βαν. Στο βορρά τα βουνά εκτείνονται κατά μήκος παράλληλα με τη δυτική ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας. Στο νότο η οροσειρά του Ταύρου καταλήγει σε εύφορες πεδιάδες. Στην Τουρκία απολαμβάνεις κλιματική ποικιλία. Από το θερμό κλίμα στη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στο ηπειρωτικό κλίμα του εσωτερικού, καταλήγοντας στο Μεσογειακό κλίμα του Αιγαίου και των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου. Η ακτογραμμή της Τουρκίας εκτίνεται σε τέσσερις θάλασσες και έχει μήκος 8333 χλμ.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Τουρκία έχει ονομαστεί ¨ η κοιτίδα των πολιτισμών¨ και ταξιδεύοντας σε αυτήν την ιστορική περιοχή οι τουρίστες θα ανακαλύψουν ακριβώς τι σημαίνει αυτή η φράση. Σαν πρώτη παγκοσμίως γνωστή αποικία είναι η πόλη Catalhoyuk από τη νεολιθική περίοδο 6500 π.Χ. Από τότε έως και σήμερα η Τουρκία υπερηφανεύεται για μια πλούσια κουλτούρα που συνεχίζει να εντυπωσιάζει έως και το σημερινό μοντέρνο πολιτισμό. Όντας κληρονόμος πολλών αιώνων κουλτούρας, αυτό κάνει τη χώρα ένα παράδεισο πληροφοριών. Το πλήθος των λαών (Πέρσες, Μακεδόνες, Βυζαντινούς, Ρωμαίους, Οθωμανούς κ.α.), συνέβαλαν σημαντικά στην ιστορία της περιοχής. Αρχαίες περιοχές και ερείπια διασκορπισμένα στη χώρα είναι σαφής απόδειξη της διαφορετικότητας του κάθε πολιτισμού. Η Τουρκία επίσης έχει και πολύ συναρπαστική πρόσφατη ιστορία. Με την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ένας νέος άντρας ονόματι Mustafa Kemal ο οποίος ήταν ο στρατιώτης και σπουδαίος οραματιστής που μετέτρεψε την ήττα του παγκόσμιου πόλεμου, σε μια σπουδαία νίκη απελευθερώνοντας την Τουρκία από τις κατεχόμενες δυνάμεις. Ο Κεμάλ ίδρυσε τη δημοκρατία της Τουρκίας στις 29 Οκτωβρίου του 1923. οδήγησε τη χώρα του σε ειρήνη και ισορροπία προκαλώντας εκσυγχρονισμό και τρομερή οικονομική ανάπτυξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών αλλαγών, η Τουρκία αναπτύσσεται συνεχώς τηρώντας το ρητό του Αττατούρκ «ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο».

 

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι σχεδόν 70.000.000 εκ των οποίων το 40% ζουν στην επαρχία. Κύριες πόλεις είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα (πρωτεύουσα), η Σμύρνη, τα Άδανα και η Προύσα.

 

ΚΟΥΖΙΝΑ

Λέγετε ότι στον κόσμο υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κουζίνας: η τουρκική, η ελληνική και η ανατολική κουζίνα. Δικαιώνοντας τη φήμη της η τουρκική κουζίνα είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Η κουζίνα της χώρας γίνεται ολοένα και καλύτερη βασισμένη σε εμπειρία αιώνων. Η ποικιλία και απλότητα των συνταγών και η αγνότητα των υλικών εγγυούνται νόστιμα γεύματα.

 

ΓΛΩΣΣΑ

Η τουρκική γλώσσα ανήκει στην ομάδα του Ural- Altaic και συγγενεύει με τις φοινο-ουγγαρέζικες γλώσσες. Είναι γραμμένη στο λατινικό αλφάβητο και την μιλούν περισσότεροι από 150.000.000 άνθρωποι στον κόσμο.

 

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Αν και το 99% των Τούρκων είναι μουσουλμάνοι, είναι μια χώρα που εγγυείται ολοκληρωτικά την ελευθερία πίστης σε μη μουσουλμάνους.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει γίνει ένας σπουδαίος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Με την ταχύτατη ανάπτυξη των καλοκαιρινών και χειμερινών θέρετρων, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να χαρούν την ιστορία, την κουλτούρα και τις ομορφιές της Τουρκίας. Από το κολύμπι στη μεσόγειο μέχρι το σκι στα βουνά, η Τουρκία έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε τουρίστα.

 

ΓΕΩΡΓΙΑ

Η γεωργία παίζει σημαντικό ρόλο στην τουρκική οικονομία. Οι κύριες καλλιέργειες είναι: σιτάρι, ρύζι, βαμβάκι, τσάι, καπνός, φουντούκια, φιστίκια και ξερά φρούτα. Τα πρόβατα είναι η κύρια πηγή της κτηνοτροφίας και η Τουρκία είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγούς μαλλιού και βαμβακιού.

 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Τα κυριότερα ορυκτά εξόρυξης είναι: άνθρακας, χρώμιο, σίδηρος, χαλκός, βωξίτης, μάρμαρο και θείο.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η βιομηχανία αναπτύσσεται ταχύτατα, κατευθυνόμενη κυρίως στην ανάπτυξη της αγροκαλλιέργειας, της μεταλλουργίας, της υφαντουργίας, βιομηχανία δερμάτινων ειδών και στην κατασκευή αυτοκινούμενων και αγροτικών μηχανημάτων.

 

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

Στην Τουρκία ισχύει λαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από το νόμο και την κοινωνία δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση εκλέγεται από λαϊκή ψηφοφορία και το έθνος κυβερνάται από το υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλή τον πρωθυπουργό. Η Τουρκία είναι μέλος του OECD, του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας, του ΝΑΤΟ, του ευρωπαϊκού συμβουλίου, του ισλαμικού συμβουλίου και συνεργαζόμενο μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοπική ώρα: GMT+ 2 ώρες (καλοκαίρι)

Ρεύμα: 220 volt σε όλη την Τουρκία

Πόσιμο νερό: ασφαλές για πόση σε όλες τις πόλεις εφόσον έχει χλωριωθεί.

Ξένος τύπος: διαθέσιμος στις μεγάλες πόλεις και τουριστικές περιοχές.

Διερμηνείς- ξεναγοί : τα τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μπορούν να σας παρέχουν επαγγελματίες ξεναγούς.

Γιατροί: γιατροί υπάρχουν σε κύρια νοσοκομεία της Τουρκίας αλλά και σε ξένα νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η εθνική νομισματική μονάδα είναι η τουρκική λύρα (TL). Τα νομίσματα είναι 1 λύρα, και 5, 10, 25, 50 κούρους. Τα χαρτονομίσματα είναι 5, 10, 20, 50, 100, 200 λύρες. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες για τα ξένα νομίσματα δημοσιεύονται καθημερινά. Το συνάλλαγμα μπορεί να εξαργυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή με την τρέχουσα αντιστοιχία. Οι ευρύτατα αποδεκτές πιστωτικές κάρτες είναι η American Express, Eurocard, Diner’ s Club Visa και Mastercard. Τα γραφεία ανταλλαγής στα τουριστικά μέρη είναι γενικά ανοικτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, η Κορέα, η Αυστραλία, και τα νομίσματα της Νέας Ζηλανδίας δεν είναι μετατρέψιμα στην Τουρκία.

 

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

Τα τουρκικά ταχυδρομεία είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα κίτρινα σημάδια PTT . Τα κεντρικά ταχυδρομεία είναι ανοικτά 08:00 – 24:00 Δευτέρα – Σάββατο και 9:00 – 19:00 τις Κυριακές.
Τα μικρά ταχυδρομεία έχουν τις ίδιες ώρες όπως τα κυβερνητικά γραφεία.

Αποστολή fax: Είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί αυτή η υπηρεσία για την αποστολή ή τη λήψη των εγγράφων από άλλες χώρες.

Άλλες ταχυδρομικές υπηρεσίες : Είναι δυνατό να ανταλλαχθούν τα χρήματα σε μερικούς κλάδους του ταχυδρομείου στη διεθνή συναλλαγματική ισοτιμία νομίσματος. Οι διεθνείς ταχυδρομικές διαταγές και ταξιδιωτικές επιταγές μπορούν επίσης να ανταλλαχθούν.

Μια υπηρεσία ταχυμεταφοράς (servisi Acele Posta – APS) λειτουργεί από την Τουρκία σε 72 άλλες χώρες για τις επιστολές, τα έγγραφα, και τις μικρές συσκευασίες.

Οι συλλέκτες γραμματοσήμων θα ενθουσιαστούν με το ευρύ φάσμα των ειδικών γραμματοσήμων διαθέσιμων για αυτούς.

: Ο οικονομικότερος τρόπος να τηλεφωνήσεις στην Τουρκία είναι από έναν τηλεφωνικό θάλαμο του PTT (που βρίσκεται σε όλες τις πόλεις). Τηλεφωνικές κάρτες διαθέσιμες.

ΩΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Κυβερνητικά γραφεία: 8:30 – 12:30 και 13:30 – 17:00 (ανοιχτά όλη την ημέρα στις περιοχές τουριστών)
Τράπεζες: : 8:30 – 12:00 και 13:30 – 17:00 (ανοιχτά όλη την ημέρα στις περιοχές τουριστών)

Καταστήματα: 9:30 – 19:00 (στις περιοχές τουριστών κλείνουν αργότερα, κάποια κλείνουν γύρω στα μεσάνυχτα)

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
1 Ιανουαρίου – ημέρα του νέου έτους
23 Απριλίου: Εθνική ανεξαρτησία και ημέρα των παιδιών
19 Μαΐου: Εορτασμός Ataturk και ημέρα νεολαίας και αθλητισμού
30 Αυγούστου: Ημέρα νίκης (τελική κατατρόπωση των δυνάμεων εισβολής το 1922)
29 Οκτωβρίου: Ημέρα Δημοκρατίας (επέτειος διακήρυξης της τουρκικής Δημοκρατίας)

 

ΜΟΥΣΕΙΑ
Τα περισσότερα τουρκικά μουσεία είναι ανοικτά καθημερινά, εκτός από τη Δευτέρα. Τα παλάτια είναι επίσης κλειστά τη Δευτέρα. Το διάσημο παλάτι Topkapi είναι κλειστό την Τρίτη. Προκειμένου να πάρετε άδεια για φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση στα μουσεία ή στα αρχαία μνημεία , πληρώνεται ένα εισιτήριο, που ποικίλλει ανάλογα με το εισιτήριο εισόδου. . Η φωτογράφιση ή η μαγνητοσκόπηση για εμπορική χρήση, και για δημόσια προβολή , απαιτεί μια ειδική άδεια από τη γενική διεύθυνση των αρχαιοτήτων και των μουσείων. Στην Άγκυρα τα περισσότερα μουσεία είναι κλειστά την πρώτη ημέρα των θρησκευτικών διακοπών.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;
Οι Τούρκοι χρονολογούνται εδώ και 4.000 έτη ως λαός, με τις προγονικές ρίζες που επεκτείνονται στις φυλές Turkic που δημιουργήθηκαν στα απέραντα εδάφη στεπών της κεντρικής Ασίας και επεκτάθηκαν έπειτα από διαδοχικά κύματα κατακτήσεων δεδομένου ότι η πεδιάδα τους άρχισε να ξεραίνει. Οι Τούρκοι εγκατέστησαν δέκα έξι μεγάλες αυτοκρατορίες εξαπλώνοντας σε πολλά μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Μέχρι το έτος 1000 μ.Χ, οι περισσότεροι Τούρκοι έχουν υιοθετήσει σαν θρησκεία το Ισλάμ.

Τα ακόλουθες κράτη και οι αυτοκρατορίες ιδρύθηκαν από τους Τούρκους

* Η μεγάλη αυτοκρατορία Hun (204 Π.Χ. – 216 Μ.Χ)
* Η δυτική αυτοκρατορία Hun (48 – 216)
* Η ευρωπαϊκή αυτοκρατορία Hun (375 – 454)
* Η αυτοκρατορία Akhun (420 – 562)
* Η αυτοκρατορία Gok Turk (552 – 743)
* Η αυτοκρατορία Avar (565 – 803)
* Η αυτοκρατορία Khazar (651 – 983)
* Το κράτος Uigur (744 – 1335)
* Το κράτος Karahan (940 – 1040)
* Το κράτος Ghaznavid (963 – 1183)
* Η μεγάλη αυτοκρατορία Seljuk (1040 – 1157)
* Το κράτος Harzemshah (1157 – 1231)
* Το κράτος Altınordu (1236 – 1502)
* Η αυτοκρατορία Tamberlane (1368 – 1501)
* Η αυτοκρατορία Babur (1526 – 1858)
* Η οθωμανική αυτοκρατορία (1299 – 1922)

 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η τουρκική μυθολογία απεικονίζει τους γνήσιους τουρκικούς μύθους που είχαν εμφανιστεί στην κεντρική Ασία, την ιστορική και θρυλική πατρίδα των Τούρκων. Μια από τις τουρκικές φυλές στην κεντρική Ασία, φυλή Oghuz, είχε μεταναστεύσει δυτικότερα από τις περισσότερες τουρκικές φυλές για να γίνει τελικά η σπονδυλική στήλη των Τούρκων της σημερινής Τουρκίας.

«Το βιβλίο Dede Korkut» είναι ένα έπος της φυλής Oghuz. Οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί ήταν απόγονοι των Oghuz. Το έπος τους, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά και ιστορικά έγγραφα από την περίοδο του Μεσαίωνα. «Το βιβλίο Dede Korkut» περιλαμβάνει πρόλογο και δώδεκα μύθους. Από την αρχή μέχρι το τέλος τραγουδούν τους επαίνους των ανθρώπων Oghuz, του νομαδικού τρόπου ζωής τους, των εθίμων τους, και των αξιών τους. Όπως σε άλλες επικές λογοτεχνίες, αυτές οι ιστορίες είναι δράσης που οι περισσότερες από αυτές περιστρέφονται γύρω από τις αποστολές κυνηγιού, μάχες με τους απίστους και μεταξύ της φυλής, αναζήτηση, αιχμαλωσία, διαφυγή, και εκδίκηση. Τα δώδεκα κεφάλαια μοιράζονται την ίδια ομάδα χαρακτήρων, ένας από τους οποίους ο ίδιος ο συγγραφέας , Dede Korkut.

One thought on “Λίγα λόγια για την Τουρκία

  1. Καλημερα, σκοπεύω να έρθω στην Κωνσταντινούπολη για επαγγελματικές υποχρεώσεις. θα ήθελα κάποιον που μιλάει ελληνικά και να με ξεναγήσει στις χονδρικές γυναικείων ενδυμάτων. Θα χαρώ πολύ να ειναι μέσα στις δραστηριότητες σας και να με ξεναγήσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

© seo-optimization.gr . All Rights Reserved.

Share via
Send this to a friend